Dana 8. i 9. ožujka 2019. godine u Malom Lošinju održana je dvodnevna konferencija „Dani čiste energije otoka Lošinja i Cresa“. Cresko-lošinjski arhipelag odabran je kao pilot projekt u tranziciji prema čistim izvorima i oblicima energije od strane Tajništva za otoke Europske unije. Iz tog razloga Tajništvo za otoke održalo je prvi u nizu javnih događaja na ovu temu. Organizatori ovog događaja su gradovi Cres i Mali Lošinj, LAG Kvarnerski otoci, Otočna razvojna agencija i Tajništvo za otoke.

Na skupu su održana mnogobrojna predavanja, konzultacije i rasprave. Prvi dan konferencije je bio otvoren za građanstvo. Sudionici su mogli postavljati konkretna pitanja stručnjacima iz energetike, zakonodavstva, tehnologije i financija, a  jedan od navedenih stručnjaka bio je i predsjednik LAG-a Kvarnerski otoci Zdenko Kirinčić.

Konferenciju je otvorio Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije istaknuvši mnogobrojne uspješne primjere energetske tranzicije. Na Cresu i Lošinju pojam energetske tranzicije nije nepoznat. Postoji niz projekata koji su u tijeku ili se planiraju započeti u skoroj budućnosti, međutim oni nisu strateški povezani. Jedan od ciljeva skupa je da se upozna građane s navedenom problematikom i ukaže im se na potencijalne prilike i mogućnosti.

Na drugom danu skupa bili su pozvani ciljani dionici koji će potencijalno sudjelovati u energetskoj tranziciji.  Na samom početku pozdravne govore su uputili domaćini konferencije gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako. Na konferenciji su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić te zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.  Održan je i okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici otoka Lošinja, Cresa, Brača i Korčule.

U sklopu ove konferencije gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako i direktor Otočne razvojne agencije Ugo Toić potpisali su memorandum kojim su se obvezali Tajništvu za otoke izraditi Agendu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga.

Konferencija je zaključena radionicom koja je imala za cilj definirati glavne odrednice energetske tranzicije hrvatskih otoka.